Tussentijdse Toets - LEonS Autorijschool

Ga naar de inhoud

Tussentijdse Toets

Examens/Toets
Alleen jouw rijschool kan een tussentijdse toets of praktijkexamen voor jou aanvragen. Dit kan je NIET zelf doen.
Overleg met je rijinstructeur over een geschikte datum.
Hij kan in het reserveringssysteem van het CBR zien wanneer een examinator beschikbaar is.
Bespreek ook met je instructeur wanneer je bijv. op vakantie bent of schoolexamens/toetsen hebt, en kies samen een geschikt tijdstip.
Hij kan dan de datum van de toets voor je vastleggen in het systeem.
Je krijgt zowel van het CBR als van je rijschool een bevestiging van de aanvraag. Je kan daarop binnen 24 uur nog reageren wanneer je echt niet kunt op de gekozen datum/tijdstip. Na 24 uur kan er alleen nog geannuleerd of gewijzigd worden bij directe familieomstandigheden of ziekte, waarbij moet kunnen worden aangetoond dat je echt verhinderd bent.
Je rijschool ontvangt de officiële uitnodiging voor de tussentijdse toets. Jij ontvangt zelf ook een e-mail met de vastgelegde datum. Als de rijschool daarna iets wijzigt, ontvang jij daar ook via de mail bericht van.Over de tussentijdse toets (TTT)
Op ongeveer twee derde van je rij-opleiding kun je een tussentijdse toets (TTT) afleggen bij een examinator van het CBR. Het is een goede gelegenheid voor jou om alvast te wennen aan het rijexamen, vrijstellingen te verdienen en eventuele nervositeit weg te nemen.
De TTT slaat aan. Ruim één op de drie kandidaten maakt momenteel gebruik van een tussentijdse toets. Hun slaagkans neemt met gemiddeld tien procent toe, leert de ervaring.

De tussentijdse toets lijkt heel veel op een 'echt' praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
  • je beheersing van de auto;
  • kijkgedrag;
  • of je goed voorrang verleent;
  • inhalen;
  • in- en uitvoegen;
  • rijden op kruispunten en rotondes;
  • bijzondere verrichtingen;
Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.

Vrijstellingen
Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen: omkeren, parkeren of stoppen. Dat betekent dat de examinator je hierop tijdens het praktijkexamen niet meer beoordeelt. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Duur van de tussentijdse toets is 55 minuten (inclusief rit van 35 minuten).

Meenemen naar de tussentijdse toets :
1. Je geldige identiteitsbewijs;
Als je eerder een tussentijdse toets hebt gedaan: het adviesformulier van de tussentijdse toets. Hierop staat of je vrijstellingen hebt. Als een examinator na afloop van je examenrit twijfel heeft over een bepaald examenonderdeel, kan hij het advies over dat onderdeel tijdens de toets meenemen bij de beslissing of je geslaagd bent.
2. Het formulier ‘Zelfreflectie;
Vul dit van tevoren alvast in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator.
3. De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen of tussentijdse toets.
Deze heb je van je rijschool gekregen.
Terug naar de inhoud