Tips en Tools - LEonS Autorijschool

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tips en Tools

Verkeer
Gevaren in het voorjaar
De lente breekt weer aan, we merken het aan alles. Het wordt al weer langer licht, en de krokusjes steken hun kopjes uit de grond. Maar heb je er al aan gedacht dat er ook in het verkeer weer een aantal dingen zijn waar we extra alert op moeten zijn wanneer het voorjaar wordt?

Dat we last hebben van die laaghangende zon weten we nog van de herfst en winter. Een goede zonnebril ligt dus het hele jaar voor het pakken in het dashboardkastje. We doen op tijd de zonneklep naar beneden, en we zorgen dat de ruiten streep loos schoon zijn.
 

De zon schijnt ’s morgens al heerlijk op je bolletje als je in je auto stapt. Maar houd er rekening mee dat het ’s nachts nog best een paar graden kan vriezen, en het dus verraderlijk glad kan zijn. Oppassen, dus!
 

Zo tegen het eind van maart komen de eerste motoren weer de weg op. Na een hele winter waarin je nauwelijks een motor op de weg zag kan het best even schrikken zijn als die snelle jongens je ineens weer voorbij schieten. Ook de motorrijder zelf moet weer even wennen. De meeste ongelukken met motoren gebeuren in het voorjaar. Extra opletten dus, als automobilist!
 

Ook kinderen komen uit hun winterslaap. Ze spelen weer heerlijk buiten. De meest kwetsbare groep, want zij hebben vaak nog geen idee van het gevaar en kunnen in hun enthousiasme zomaar de weg op rennen. Dus pas je snelheid aan in een woonwijk en let extra goed op!
Goede zonnebril in verkeer een must
Het dragen van een zonnebril tijdens het autorijden is enorm belangrijk. Door een ondergaande of laagstaande zon kun je, ondanks dat je het zonneklepje van de auto gebruikt, toch een paar seconden verblind raken. En dat wil je natuurlijk voorkomen, want dit vormt een gevaar voor jezelf en anderen.

Een zonnebril in de auto is in Nederland niet verplicht, terwijl dat in landen als Zwitserland en Spanje wel verplicht is. Toch doe je er verstandig aan om standaard een zonnebril in de auto te hebben liggen. Autorijden is een stuk minder vermoeiend als je een zonnebril draagt, dus schaf een tweede zonnebril aan voor in je auto. 
Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten wordt tijdens het autorijden verrast door slecht zicht als gevolg van de laagstaande zon. Met alle risico’s van dien.
Door de felle zon en de hierbij behorende schittering op de weg is de kans op ongevallen veel groter dan normaal.
Veilig Verkeer Nederland schat dat ongeveer 1.200 verkeersongevallen per jaar deels te wijten zijn aan verblinding door de zon.
Polariserende glazen
Om beschermd van de zon te genieten, maar ook veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, wordt geadviseerd om een goede zonnebril aan te schaffen. Waar een zonnebril met een CE-keurmerk je ogen beschermt tegen de schadelijk UV-straling, helpen polariserende glazen met de schittering van het zonlicht als men op de weg zit. Hierdoor  verbetert het zicht op de weg sterk, met heldere contrasten en natuurlijke kleuren.
 
 
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu