Tips en Tools - LEonS Autorijschool

Ga naar de inhoud

Tips en Tools

Verkeer
Een goede zonnebril in het verkeer is een must. En niet alleen in de zomer....

Het dragen van een zonnebril tijdens het autorijden is enorm belangrijk. Door een ondergaande of laagstaande zon kun je, ondanks dat je het zonneklepje van de auto gebruikt, toch een paar seconden verblind raken. En dat wil je natuurlijk voorkomen, want dit vormt een gevaar voor jezelf en anderen.Een zonnebril in de auto is in Nederland niet verplicht, terwijl dat in landen als Zwitserland en Spanje wel verplicht is. Toch doe je er verstandig aan om standaard een zonnebril in de auto te hebben liggen. Autorijden is een stuk minder vermoeiend als je een zonnebril draagt, dus schaf een tweede zonnebril aan voor in je auto.
Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten wordt tijdens het autorijden verrast door slecht zicht als gevolg van de laagstaande zon. Met alle risico’s van dien.
Door de felle zon en de hierbij behorende schittering op de weg is de kans op ongevallen veel groter dan normaal.
Veilig Verkeer Nederland schat dat ongeveer 1.200 verkeersongevallen per jaar deels te wijten zijn aan verblinding door de zon.
Polariserende glazen
Om beschermd van de zon te genieten, maar ook veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, wordt geadviseerd om een goede zonnebril aan te schaffen. Waar een zonnebril met een CE-keurmerk je ogen beschermt tegen de schadelijk UV-straling, helpen polariserende glazen met de schittering van het zonlicht als men op de weg zit. Hierdoor  verbetert het zicht op de weg sterk, met heldere contrasten en natuurlijke kleuren.
Warm weer? Neem altijd water mee in de auto!
Zorg in de zomer, en zeker bij warm weer, ervoor dat je altijd drinkwater meeneemt in de auto. Je kan zomaar in een lange file terecht komen, en als je de motor moet afzetten kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Dus let niet alleen op oververhitting van je motor, maar zeker ook op jezelf. Af en toe een slok water brengt je lichaamstemperatuur weer omlaag.
Terug naar de inhoud