Praktijkexamen - LEonS Autorijschool

Ga naar de inhoud

Praktijkexamen

Examens/Toets
Alleen jouw rijschool kan een tussentijdse toets of praktijkexamen voor jou aanvragen. Dit kan je NIET zelf doen.

Overleg met je rijinstructeur over een geschikte datum.
Hij kan in het reserveringssysteem van het CBR zien wanneer een examinator beschikbaar is.
Bespreek ook met je instructeur wanneer je bijv. op vakantie bent of schoolexamens/toetsen hebt, en kies samen een geschikt tijdstip.
Hij kan dan de datum van het examen voor je vastleggen in het systeem.
Je krijgt zowel van het CBR als van je rijschool een bevestiging van de aanvraag. Je kan daarop binnen 24 uur nog reageren wanneer je echt niet kunt op de gekozen datum/tijdstip. Na 24 uur kan er alleen nog geannuleerd of gewijzigd worden bij directe familieomstandigheden of ziekte, waarbij moet kunnen worden aangetoond dat je echt verhinderd bent.
Je rijschool ontvangt de officiële uitnodiging voor het praktijkexamen. Jij ontvangt zelf ook een e-mail met de vastgelegde datum. Als de rijschool daarna iets wijzigt, ontvang jij daar ook via de mail bericht van.

Klik hier om te kijken wat jij zelf nog moet doen om het examen aan te vragen.

Meenemen naar het examen :

1. Je geldige identiteitsbewijs;
Als je eerder een tussentijdse toets hebt gedaan: het adviesformulier van de tussentijdse toets. Hierop staat of je vrijstellingen hebt. Als een examinator na afloop van je examenrit twijfel heeft over een bepaald examenonderdeel, kan hij het advies over dat onderdeel tijdens de toets meenemen bij de beslissing of je geslaagd bent.
2. Het formulier ‘Zelfreflectie’;
Vul dit van tevoren alvast in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator.
3. De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen of tussentijdse toets.
Deze heb je van je rijschool gekregen.
Hoe verloopt het praktijkexamen?

In verband met het coronavirus is de procedure van het rijexamen momenteel aangepast met diverse veiligheidsmaatregelen. Ites waar je zeker rekening mee moet houden. Onderaan deze pagina vind je een filmpje van het CBR hoe het praktijkexamen (of een tussentijdse toets / herexamen) er in deze periode uitziet
.
Het volledige praktijkexamen duurt 55 minuten, inclusief de rit van 35 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten voor aanvang). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag meerijden en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn. Het examen verloopt als volgt:

Je wordt ruim van tevoren thuis opgehaald, dan rijd je zelf naar het CBR.  Zorg dat je een identificatiebewijs bij je hebt.
Even wat drinken in de kantine van het CBR en relaxed wachten tot we naar binnen worden geroepen.

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.
Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.

Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
  • je beheersing van de auto
  • kijkgedrag
  • of je goed voorrang verleent
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
Terug naar de inhoud