Heeft een voetganger voorrang op een rotonde? - LEonS Autorijschool

Ga naar de inhoud

Voetgangers en voorrang

LEonS Autorijschool
Gepubliceerd door Tamara in Voorrangsregels · 14 augustus 2019
Onlangs kreeg ik een telefoontje van een nogal boze mevrouw. Zij belde ons om te melden dat een lesauto van onze rijschool haar die morgen geen voorrang zou hebben gegeven, waar zij dat volgens haar wel had moeten krijgen. Zij wandelde met haar hondjes over het voetpad op de rotonde bij de Gentiaanlaan-Australiëlaan, toen de lesauto de rotonde op reed.
Nu hebben wij maar één auto rijden, en was het meteen duidelijk dat Leon zelf met een leerling onderweg was geweest. En hij kon zich de situatie nog heel goed herinneren.

Helaas zijn er heel veel voetgangers die zich niet realiseren dat zij helemaal geen voorrang hebben op rotondes. In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) staat namelijk heel duidelijk beschreven dat bestuurders elkaar voor moeten laten gaan. Maar daar vallen niet de voetgangers onder, want dat zijn géén bestuurders.

Nu begrijpen wij best dat dat soms heel onduidelijk is, want ook automobilisten hebben vaak geen idee. Voor alle zekerheid laten deze bestuurders dan de voetganger maar voor gaan, waardoor die dan weer denkt dat het zo hoort. Je kunt je voorstellen dat dit voor rare en zelfs gevaarlijke situaties kan leiden. En als er dan iets gebeurt is ondanks alles de bestuurder aansprakelijk, omdat de voetganger een kwetsbare weggebruiker is. Dus denken veel voetgangers dat ze gewoon door kunnen lopen, en stopt de bestuurder braaf.
Maar zo is het nu eenmaal niet geregeld in de wet. De voetganger dient te wachten tot hij veilig over kan steken, en de bestuurder mag niet zonder reden zomaar stoppen en daarmee het overige verkeer mogelijk in gevaar brengen. Anders wordt het wanneer er een Voetgangersoversteekplaats ligt, ofwel een zebrapad. Daar is een bestuurder te allen tijde verplicht om de voetganger gelegenheid te geven om over te steken, zodra zij laten zien dat van plan te zijn.

Bij de situatie waar het in dit verhaal over gaat is geen moment de veiligheid van de betreffende voetganger in gevaar geweest. Zij was nog zeker 5 meter van de rijbaan verwijderd, de leerling en rijinstructeur hebben haar beiden zien lopen en precies gehandeld zoals het hoort. Sterker nog: Een leerling-bestuurder die tijdens het rijexamen zomaar gaat stilstaan om aardig te zijn kan hiervoor door de examinator aangemerkt worden op het niet zorgen voor een vlotte doorstroming van het verkeer! Eén uitzondering is er, voor blinden en slecht ter been zijnden. Voor deze groep weggebruikers geldt de beleefdheidsregel dat wij ze de ruimte moeten geven over te steken.

Heel jammer dat de betreffende mevrouw later niet voor een uitleg van onze kant open stond. We hebben haar nog terug gebeld, maar zij wilde ons niet te woord staan. Misschien bereikt haar op enigerwijze deze blog, want het is natuurlijk uiterst belangrijk dat alle weggebruikers zich bewust zijn van de regels in het verkeer. Voor hun eigen veiligheid en die van anderen.

3
reviews

Rico
20 jul 2020
Hoi Tamara,
Is het niet zo, dat wanneer je de rotonde verlaat, je al het overige verkeer wel voor moet laten gaan. Zij gaan immers rechtdoor? Ik begrijp dat voetgangers geen voorrang hebben bij het opkomen van de rotonde, maar bij het verlaten van de rotonde ligt dit volgens mij weer anders. Alvast bedankt voor uw reactie.
Jeanne Dijkstra
25 maa 2021
Bij het verlaten van de rotonde moet de auto die de rotonde verlaat te allen tijde voorrang geven aan verkeer dat de rotonde volgt. Ik heb dat zelf ook een keer meegemaakt. ik liep al op de rotonde bij gebrek aan oversteekplaats en de auto die de rotonde verliet gaf mij geen voorrang waarbij ik bijna werd overreden......ik had m.i. voorrang want de auto verliet de rotonde en ik niet
Kor Flokstra
10 apr 2022
Ik heb uw bericht over deze voorrangssituatie met aandacht gelezen. Wat ik mis in het verhaal is dat er onduidelijk is want wanneer ik als automobilist de rotonde verlaat en er voetgangers willen oversteken,heb ik dan voorrang of moet ik de voetgangers voorrang verlenen?Hier is geen zebrapad aanwezig en hebben fietsers wel voorrang.
Ik zie graag een reactie.
Terug naar de inhoud